Nyt myös TM nostanut aiheen esille: Tiet on saatava kuntoon!

Timo Haapaniemi 144 – Tiet kuntoon!

Tekniikan Maailma on uusimmassa numerossaan nostanut esiin saman asian, mistä olen puhunut jo pitkään ja vaatinut asian korjaamista. Tiet rapistuvat, kansallisomaisuutemme murenee ja lyhytnäköinen, poukkoileva kituutuspolitiikka on tullut tiensä päähän. Teiden kunnossapidon velka kasvaa kovalla vauhdilla ja korjaukset maksavat tulevaisuudessa moninkertaisesti sen, mitä järkevä, nyt tehtävä pitkäjänteinen korjaus maksaisi.

”Mitä kauemmin tie on korjaamatta, sen kalliimmaksi korjaaminen tulee”, otsikoi myös Tekniikan Maailma. Totta.

Tällä hetkellä tiet rapistuvat. Teiden korjausten tarve kasvaa tänä vuonna. Korjausvelkaa tulee lisää 2000 kilometriä. Reikäiset tiet ja rakenteet hajoavat talven vaikutuksista entistä huonompaan kuntoon, ellei niitä kiireesti peruskorjata kunnolla. Odotamme kaikki kauhulla routavaurioiden alkamista, jolloin vaarat pahenevat ja onnettomuusriski kasvaa. On hölmöläisten hommaa antaa teiden pohjien ja rakenteiden rikkoontua ennen kuin tehdään tarvittavat korjaukset. Silloin on jo myöhäistä ja lasku on entistä suurempi.

Teiden huono kunto on kansallinen häpeän aihe. Eduskunta ja hallitukset valittavat vuoron perään, että ei ole rahaa. MITÄ? Autoilijoilta kerätään joka vuosi yli 8 300 000 000 euroa veroina ja maksuina. Vain murto-osa rahoista käytetään teiden kunnossapitoon.

Autolla ajamisen tarve on Suomessa elintärkeää. Vaikka joukkoliikennettä on kehitetty, ei se valitettavasti mitenkään kustannustehokkaasti kykene tarjoamaan meille kaikille mahdollisuutta jokapäiväiseen liikkumiseen. Tarvitsemme kunnossa olevia teitä päivittäin työn ja yritysten tarpeisiin, harrastus- ja vapaa-ajan liikkumiseen, matkailun edistämiseen sekä kevyen ja muun liikenteen turvallisuuden parantamiseen.

Teistä huolen pitäminen on yksi Suomen menestymisen peruskivi. Se on nyt unohtunut päättäjiltä kokonaan.

Timo Haapaniemi

Suomen tiet ovat surkeassa kunnossa
Suomen tiet ovat surkeassa kunnossa