Kirkkonummen kunnanhallituksen puheenjohtaja Timo Haapaniemi (kok.) on viime metreillä lähtenyt mukaan eduskuntavaaliehdokkaaksi.

Uudenmaan Kokoomuksen piirihallitus hyväksyi Haapaniemen ehdokkuuden viime tiistaina, mutta asia julkistettiin vasta perjantai-iltana.

Kokoomuksella on nyt lista Uudellamaalla täynnä eli 36 ehdokasta. Yhden itäuusmaalaisen ehdokkaan nimi on vielä julkistamatta.

Haapaniemi kertoo, että hän halusi sopia työnantajansa eli MTV Uutisten kanssa ensin järjestelyistä ennen kuin asia tulee julki.

Urheilutoimittajana ja -tuottajan toimi Haapaniemi on MTV:n sisäisten sääntöjen takia vaalikaranteenissa eli hän ei saa näkyä ennen vaaleja yhtiön ohjelmissa.

Vaalikaranteeni on yleinen käytäntö media-alalla.

Puolikuva Timo Haapaniemi 144 Kokoomus Uusimaa Eduskuntavaalit
Kuva: Timo Haapaniemi

Haapaniemi on useissa kuntavaaleissa ollut Kirkkonummen ääniharava. Eduskuntavaaleihin hän on osallistunut kerran 1980-luvulla.

Kirkkonummelta pyrkii eduskuntaa nyt kolme kärkipoliitikkoa, joista kaksi on kansanedustajia.

Kunnanvaltuuston puheenjohtaja Anders Adlercreutz (r.) ja kunnanvaltuuston varapuheenjohtaja Raija Vahasalo (kok.) ovat ehdolla.

Adlercreutz on ensimmäisen kauden kansanedustaja. Vahasalo putosi viime vaaleissa eduskunnasta, mutta pääsi varapaikalta viime vuonna takaisin Arkadianmäelle. Vahasalo on ollut eduskunnassa lähes 17 vuotta.

Haapaniemellä on pitkä kokemus kunnallisista luottamustehtävistä Kirkkonummella vuodesta 1981 alkaen.

Haapaniemi on toiminut 20 vuotta kunnanhallituksen puheenjohtajana ja neljä vuotta kunnanvaltuuston johdossa.

Vaalikamppailuun Haapaniemi kertoo lähtevänsä tosimielellä ja pyrkivänsä eduskuntaan, jotta todellista päätöksentekokykyä saataisiin Suomeen.

− Eduskunta on irtautunut tavallisten ihmisten arjesta ja elämästä. Sote-teatteri on sekoittanut koko eduskunnan työn ja saanut jo surkuhupaisia piirteitä, Haapaniemi harmittelee.

− Kaikki eduskuntapuolueet myöntävät, että uudistuksia tarvitaan, mutta ei osata päättää miten. Sosiaali- ja terveydenhoidon uudistuksessa on otettava järki käteen ja muutokset on tehtävä ihmisten hoidon, hyvinvoinnin ja turvan ehdoilla.

Haapaniemen mukaan on edesvastuutonta, kuinka huonoon kuntoon Uudenmaan paikallistiet on jätetty. Tiet ovat vaarallisia niin autoille kuin kevyelle liikenteellekin.

− Ei kaikkia ihmisiä ja työpaikkoja voi keskittää hyvien joukkoliikenneyhteyksien ääreen Helsinkiin. Tarvitsemme toimivat ja turvalliset tiet koko Uudellemaalle, koska yksityisautoilu on työmatkoilla ja muussa liikkumisessa välttämätöntä ihmisten elämän kannalta.

Paavo Rantalainen, Länsiväylä